Lärda sanningar-min berättelse

Jag bröt mönstret av mina lärda sanningar

Min berättelse

Tacksam vill jag dela händelsen som förändrade min riktning i livet och som fört mig hit där jag är idag.

Hamnade för ca 35 år sedan på akuten efter en panikångestattack. Energin hade tagit slut, panikångest, social fobi och känslan av att vara misslyckad tog över. Hade pressat mig hårt, omedvetet anpassat mig för att duga.

Några år senare anmälde jag mig till en Företagarskola för kvinnor. Minns när kvinnan bredvid mig började vår presentationsrunda, hur det från magen steg ett ”eldklot” upp genom bröstet och jag brast ut i hejdlös gråt. Kvinnans ord beskrev en sedan länge nedtryckt och omedveten känsla av att som barn ha blivit lämnad, och att det berodde på mig.

Under kursen startade min medvetna uppdatering av de ”lärda sanningar” jag valt att tro på och styrdes av, däribland nedvärderande tankar om mig själv. Hade jag sagt till någon annan, det jag sa till mig själv hade det förmodligen klassats som mobbing

Jag är oändligt tacksam för den hjälp och det stöd jag fick och har fått från de som hade gjort sin upptäcktsresa” före mig. Jag fick lära mig hur jag kunde bryta gamla familje- och tankemönster och på så sätt undvika att de gick i arv till mina flickor.


Att göra det för min egen skull var inte tillräckligt motiverande för mig då, men att göra det för mina älskade, älskade flickors skull, då 3 och 8 år, gjorde resan meningsfull.

Förutom all hjälp jag fick så läste jag den ena boken efter den andra kring Familjemönster, Äkta samtal, Personlig utveckling, Andlighet mm, och kom att hjälpa andra genom uppbyggande samtal, frigörande måleri och visionboard. Det kändes underbart att mer och mer finna Min plats i livet, och vara ett stöd för andra att finna sitt sanna jag.

Elvira Bergqvist