Sorgbearbetning

Responsive image
Responsive image
Responsive image

Handledning i Sorgbearbetning

De flesta jag möter förväxlar Sorgbearbetning med Sorgesamtal. Sorgbearbetning handlar mindre om att prata om det som hänt, och mer om att tillåta känslor. Det handlar om att bli medveten om hur vi själva blivit mött när vi förlorat någon eller något. Sorg handlar alltså om Förlust, och alla de känslor det kan väcka. Känslorna kan vara olika från person till person och behöver bli bekräftade såsom de är för att läka.

Det vi lärt oss är oftast att i all välmening trösta den som är i sorg. Vi har även lärt oss att i välmening ”Beklaga Sorgen”, vilket egentligen innebär att vi beklagar känslorna!
Med den insikten kan vi från nu tillåta känslorna och istället ”Beklaga Förlusten”, vilket ju är orsaken till de känslor som behöver bli lyssnade till och bekräftade.

Vi känner nog alla igen oss i det som sägs för att ge tröst, men hur är det egentligen? Stämmer det att ”tiden läker alla sår”, eller handlar det om vad vi gör under den tiden för att läka… Och vad är de vi egentligen säger till den som förlorat sin livskamrat efter en tids sjukdom, med orden ”Nu behöver han/hon inte lida mer”… Ja, det stämmer ju, men hur är det för den som blev ensam kvar?

Att bli medvetna om hur vi lärt oss ger oss möjlighet att lära om, vilket är det fina jag fått uppleva med Handlingsprogrammet i Sorgbearbetning. Jag hade fått lära mig att gå undan när jag var ledsen, och att vara stark för andras skull. Att säga emot var ett stort No No, då fick jag gå upp på rummet tills jag var ”snäll”. Jag anpassade mig och lärde mig att trycka ner känslorna, tills de långt senare gjorde sig påminda. Jag kämpade emot så hårt att panikångest och social fobi blev min vardag.

Jag gjorde så som generationer bakåt gjort före mig. Tack vare den hjälp jag sedan fick har jag kunnat hjälpa andra att förebygga smärtsamma konsekvenser, såsom tex psykisk ohälsa på grund av nedtrycka känslor. Känslor som är en viktig och naturlig del vid förlust av någon eller något.

Du kan läsa mer om Handledning i Sorgbearbetning under fliken Erbjudanden.

Till erbjudanden

Är du intresserad av handledning i Sorgbearbetning för känslomässig läkning, så fyll i formuläret här nedan så kontaktar jag dig!